Tämä on yleinen ilmoitus. Sivuston ilmoitukset näkyvät sivuston jokaisella sivulla. Voit muokata sivuston ilmoituksia sivuston ohjausnäkymän kohdasta Ulkoasu > Mukauta > Ilmoitukset.

Saavutettavuus

Jokaisen Helsingin kaupungin julkaiseman digitaalisen palvelun tulee sisältää saavutettavuusseloste. Hel.fi WordPress-verkkosivustoilla tulee olla linkki saavutettavuusselosteeseen sivuston alatunnisteessa.

visually impaired person
Esteettömyys Helsingissä. Kuva: Jussi Hellstén

Saavutettavuusseloste

Saavutettavuusselosteessa kerrotaan, miten verkkopalvelussa noudatetaan lakia digitaalisten palvelujen tarjoamisesta.

Ensisijainen suositus on tarjota saavutettavuusseloste HTML-muodossa. Linkkiä PDF-tiedostoon ei suositella.

Saavutettavuusauditointi ja saavutettavuusselosteen laatimisen ohjeistus

Esimerkki saavutettavuusselosteesta

Tutustu tämän sivuston saavutettavuusselosteisiin eri kielillä:

Saavutettavuuden arviointi

Verkkosivuston saavutettavuuden arvioinnin voi toteuttaa joko itsearviointina tai tilata asiantuntija-arviointina. Saavutettavuusauditoinnin pohjalta muodostetaan saavutettavuusseloste.

Saavutettavuuden asiantuntija-arviointi

Saavutettavuuspalveluiden kautta voi tilata saavutettavuusauditoinnin. Saavutettavuuspalveluun kuuluu verkkopalvelun auditointi, testaus ja näistä muodostuva saavutettavuusraportti, jonka perusteella tulee tehdä vaadittavat korjaukset verkkopalveluun.

Saavutettavuuspalvelut (Intra)

Saavutettavuuden itsearviointi

Verkkosivuston saavutettavuusauditoinnin voi suorittaa myös itsearviointina.

Saavutettavuuden arviointi

Työkaluja saavutettavuusarvioinnin tukena

Huom! Sivuston ylläpitotila (maintenance mode) pitää ottaa pois päältä, jos sivuston saavutettavuuden haluaa auditoida WAVE-työkalun avulla.

Helsinki-teeman saavutettavuuden tila

Helsinki-teeman sivupohjat ja käyttöliittymäkomponentit ovat saavutettavuusauditoitu ja ne täyttävät WCAG 2.1 -tason AA mukaisesti. Mahdolliset uudet havaitut saavutettavuuspuutteet pyritään korjaamaan nopealla aikataululla.

Pitääkö Helsinki-teema-sivustolle tehdä saavutettavuusauditointi?

Sivuston sisällöllä on merkittävä rooli sivuston saavutettavuudessa, joten näin ollen Helsinki-teeman visuaalisen ja teknisen saavutettavuuden täyttyminen ei takaa täysin saavutettavaa sivustoa. Sen takia jokainen sivusto tulee auditoida saavutettavuuden osalta erikseen.

Helsingin saavutettavuusmalli

Saavutettavuusmalli on Helsingin kaupungin kehittämä kokoelma menetelmiä ja ohjeita, joiden avulla pyritään tuottamaan saavutettavia, helppokäyttöisiä ja sitä kautta tehokkaita palveluja.

Helsingin saavutettavuusmalli