Tämä on yleinen ilmoitus. Sivuston ilmoitukset näkyvät sivuston jokaisella sivulla. Voit muokata sivuston ilmoituksia sivuston ohjausnäkymän kohdasta Ulkoasu > Mukauta > Ilmoitukset.

Yksityinen sivusto

Helsinki Yksityinen sivusto -lisäosan avulla voi lukita koko sivuston kirjautumisen taakse.

Yksityinen sivusto -lisäosalla voit lukita koko sivuston sisällön käyttäjätunnistuksen ja salasanasuojauksen taakse. Kun lisäosa on käytössä, kaikki sivuston kirjautumattomat vierailijat ohjataan ensin kirjautumissivulle.

kirjautumissivu
Yksityisen sivuston kirjautumissivu.

Mihin Yksityinen sivusto -lisäosa soveltuu?

Yksityinen sivusto -lisäosa on tarkoitettu kevyiden extra- tai intranet-tyyppisten tiedotussivustojen toteutukseen. Lisäosalla suojatulla sivustolla voi julkaista monipuolista sisältöä mm. henkilöstölle ja muille sidosryhmille.

Yksityistä sivustoa voi käyttää esimerkiksi ohjesivustona tai materiaalipankkina. Kaikki tällä sivustolla esitellyt WordPressin ja Helsinki-teeman ominaisuudet ovat käytettävissä myös yksityisillä sivustoilla.

Mihin Yksityinen sivusto -lisäosa ei sovellu?

Yksityinen sivusto -lisäosaa ei ole tarkoitettu laajojen ja vaativien extra- tai intranet-sivustojen toteuttamiseen. Lisäosalla ei voida toteuttaa esimerkiksi dokumenttikohtaista käyttöoikeushallintaa tai käyttäjien välistä viestintää. Lisäosa ei myöskään mahdollista integraatioita ulkoisiin järjestelmiin.

Lisäosaa ei ole tarkoitettu sellaisten sivustojen toteuttamiseen, joilla säilytetään salassa pidettävää tai yksityisyyden suojan alaista materiaalia. Lisäosan käytössä on huomioitava kaupungin yleiset tietoturvakäytännöt.

Lisäosalla ei voi suojata sivustoa vain osittain, vaan kun lisäosa on käytössä, on koko sivuston sisältö lukittuna kirjautumisen taakse. Jos haluat salasanasuojauksen vain tietyille sivuille, voit merkitä WordPressin yksittäisen sivun tai artikkelin näkyvyyden yksityiseksi tai salasanalla suojatuksi.

Yksityinen sivusto -lisäosan käyttöönotto ja asetukset

  1. Mene WP-portaaliin ja asenna Helsinki Yksityinen Sivusto -lisäosa sivustolle. Katso WordPress-portaalin ohjeet.
  2. Mene WordPressin hallintapaneelissa sivulle Lisäosat.
  3. Etsi listalta “Helsinki Yksityinen Sivusto” ja klikkaa Ota käyttöön.
  4. Mene WordPressin hallintapaneelissa sivulle Helsinki Yksityinen Sivusto
  5. Laita rasti kohtaan Suojaa sivusto
  6. Klikkaa painiketta Tallenna asetukset
Helsinki Yksityinen Sivusto -lisäosan asetukset

Kirjautumissivun tekstit

On tärkeää, että sivuston tarkoitus selviää käyttäjälle heti kirjautumissivulta. Aseta siis sivulle kuvaava nimi sekä kuvaus. Nämä näytetään sivuston vierailijalle jo kirjautumissivulla. Lisäksi voit asettaa sivulle otsikon ja lisätietotekstin, jossa voit esimerkiksi neuvoa uutta vierailijaa ottamaan yhteyttä sivuston ylläpitäjään, mikäli hän tarvitsee pääsyn sivustolle.

Kirjautumissivun tekstejä voit muokata seuraavasti:

  1. Aseta sivuston nimi (sivuston ylätunnisteessa näkyvä teksti) sivuston ohjausnäkymän kohdasta Asetukset > Yleinen.
  2. Aseta sivuston kuvaus (kirjautumislomakkeen otsikon alla näytettävä teksti) sivuston ohjausnäkymän kohdasta Asetukset > Yleinen. Sivuston kuvauksessa olisi hyvä kertoa kenelle sivusto on suunnattu ja että sivusto vaatii kirjautimisen.
  3. Aseta lomakkeen alla näytettävät tekstit Yksityinen sivusto -lisäosan asetussivulta.
  4. Mikäli sivusto on monikielinen, aseta tekstien käännökset Polylang-lisäosan merkkijonojen käännöksissä. Katso Polylang-lisäosan merkkijonojen käännöksien ohjeet.

Yksityisen sivuston käyttäjätunnukset

Kaikki kyseisen WordPress-sivuston rekisteröityneet käyttäjät voivat kirjautua yksityiselle sivustolle ja selailla sivustoa vapaasti. Uusia käyttäjiä voit luoda käyttäjähallinnan kautta. Lue sivuston käyttäjähallinnan ohjeet.

Käyttäjäroolit

Kun Yksityinen sivusto -lisäosa on käytössä, WordPressin käyttäjärooleissa on valittavana myös rooli Helsinki Private User. Jos käyttäjälle on valittuna tämä rooli, kyseinen käyttäjä ei pääse lainkaan sivuston hallintapaneeliin, vaan hänellä on ainoastaan oikeus selailla sivuston sisältöä.

Myös muilla käyttäjärooleilla on oikeus selailla sivuston sisältöä, ja he pääsevät sivuston hallintapaneeliin normaalisti.

Yksityiselle sivustolle vierailija-käyttäjätunnuksen luominen. Aseta uudelle käyttäjälle rooliksi Helsinki Private User.

Henkilökohtaiset käyttäjätunnukset

On suositeltavaa, että jokaiselle yksityisen sivuston vierailijalle luodaan oma henkilökohtainen käyttäjätunnus.

Yhteiskäyttöiset käyttäjätunnukset

Jos henkilökohtaisen käyttäjätunnuksen luominen ei ole mahdollista sivuston vierailijoille, niin voi luoda yhden organisaation tai muun ryhmän yhteisen käyttäjätunnuksen. Älä kuitenkaan jaa henkilökohtaista käyttäjätunnusta useamman käyttäjän käyttöön.

Jos luot yhteiskäyttöisen käyttäjätunnuksen, ota huomioon seuraavat asiat:

  • Nimeä käyttäjä selkeästi yhteiskäyttöiseksi käyttäjätunnukseksi (esim. “talousosasto”).
  • Käyttäjätunnukselle on pakko liittää sähköpostiosoite, johon tunnuksen luojalla on pääsy. Tämä ei kuitenkaan saa olla henkilökohtainen sähköpostiosoite. Osoite voi olla esim. talousosasto@organisaatio.fi tai info@organisaatio.fi.
  • Sähköpostiosoitteen on oltava yksilöivä, eli samaa sähköpostiosoitetta ei voi käyttää usealla käyttäjätunnuksella.
  • Sähköpostiosoitetta tarvitaan mm. unohtuneen salasanan palautuksessa. Jos joku yhteiskäyttöisen käyttäjätunnuksen käyttäjistä unohtaa salasanan, hän ei voi itse sitä uusia, ellei hänellä ole pääsyä käyttäjätunnukseen liitettyyn sähköpostiosoitteeseen.
  • Jos yhteiskäyttöisen käyttäjätunnuksen salasana uusitaan, on tärkeä muistaa ilmoittaa se kaikille yhteiskäyttöisen käyttäjätunnuksen käyttäjille.