Tämä on yleinen ilmoitus. Sivuston ilmoitukset näkyvät sivuston jokaisella sivulla. Voit muokata sivuston ilmoituksia sivuston ohjausnäkymän kohdasta Ulkoasu > Mukauta > Ilmoitukset.

Lohkot (lohkomallit)

Lohkomallit ovat tallennettuja malleja lohkoille. Lohkomalli voi pitää sisällään yhden lohkon tai useampia – lohkojen yhdistelmiä, riippuen miten sen haluaa rakentaa.

Lohkomallin hyödyt

Lohkomallien suurin etu on, että niiden avulla sivuston rakentaminen on huomattavasti nopeampaa. Voit sivua luodessa, aina tallentaa yleisimmin käytetyt lohkoyhdistelmät niiden käytettävässä ulkoasussa ja luoda niistä sitten lohkomallin, jolloin saat jatkossa saman, valmiiksi muotoillun lohkoyhdistelmän käyttöön mihin tahansa sivulle parilla klikkauksella. Näin joskus monimutkaisiakin yhdistelmiä ei tarvitse joka kerta rakentaa alusta asti vaan voit vain ottaa valmiiksi tehdyt käyttöön.

Voit luoda lohkomallina vaikka kokonaisen sivupohjan, jossa on kaikki vakioelementit paikoillaan.

Käyttämällä synkronoituja lohkomalleja, voit myös ylläpitää läpi sivuston olevia vakioelementtjä helposti, sillä malliin tehty muutos siirtyy automaattisesti kaikkiin sen instansseihin, jolloin yhdellä muokkauksella saa koko sivuston ko. elementit päivitettyä.

Miten luot lohkomallin

Voit luoda uuden lohkomallin valitsemalla Gutenbergin yläpalkista sivun yleiskatsauksen ja sen listanakymästä valitsemalla kaikki halutut lohkot. Käytä shift-näppäintä, samalla kun klikkaat, niin voit valita useita lohkoja kerralla. Tämän jälkeen klikkaa valittujen lohkojen työkalupalkista Vaihtoehdot-napin takaa Luo lohkomalli/uudelleenkäytettävä lohko. Tämä avaa popup-valikon, jossa voit antaa lohkomallille nimen ja määritellä onko se synkronoitu vai ei.

Synkronoidun ja synkronoimattoman lohkon erot

Kuten otsikosta voi päätellä, lohkomalleja voi olla kahdenlaisia – synkronoituja ja synkronoimattomia. Synkronoimattoman lohkomallin muokkaaminen vaikuttaa ainoastaan sillä sivulla, jolla sitä muokkaat, kun taas synkronoidun lohkon muokkaaminen, siirtää automaattisesti kaikki siihen tehdyt muutokset kaikkialle sivustolla. Eli käytännössä, jos sinulla on jokin synkronoitu lohkomalli käytössä jokaisella sivulla, niin muokkamalla sitä yhdellä sivulla, kaikki sivut päivittyvät muokkauksen osalta.

Lohkomallin irrotus

Voit toki myös sijoittaa lohkomallin sivulle ja purkaa elementin kytköksen lohkomalliin, jollon siitä tulee itsenäinen lohkoyhdistelmä, jonka muokkaaminen ei vaikuta enää sen alkuperäisen lohkomalliin. Purkaminen tapahtuu valitsemalla lohkomalli editorissa ja klikkaamalla joko Lisätiedot sen yläpuolella olevasta työkalupalkista ja sen alta Irrota lohkomallit. Tai vaihtoehtoisesti voit tehdä valinnan vasemman reunan listanäkymästä.

Olemassaolevien lohkomallien muokkaus

Jo tallennettuja lohkomalleja pääset muokkaamaan klikkaamalla Gutenberg-editorin oikeasta yläreunasta Vaihtoehdot-painiketta ja siitä aukeavan valikon linkkiä Hallinnoi lohkomalleja tai sivuston hallintapaneelin kohdasta Lohkot.

Tämä vie sinut näkymään, joka listaa kaikki tallennetut lohkomallit. Voit avata ne muokkaustilaan ihan normaalin WordPress-postauksen tapaan ja ne aukeavat Gutenberg-näkymään, jossa niitä voi muokata tavallisen sivun tapaan. Kun olet tehnyt muokkaukset, muista tallentaa muutokset tavalliseen tapaan.